Musikalsk julekalender, dag 13: Slaget ved Lucia med Ingrid Bjørnov

Så var vi allerede kommet til selveste Lucia-dagen, og da må vi selvsagt ha en Lucia-sang. Dette er den morsomste av dem!

Men Lucia i år er ikke like morsomt som tidligere. Da butikkjeden Åhlens i Sverige laget en reklamekampanje der de presenterte en mørkhudet Lucia, ble det bråk. Nettrollene tøt fram i dunkelt lys, med den ene kommentaren eklere enn den andre.

Spesielt merket jeg meg en som mente dette var å ødelegge en god nordisk tradisjon.

Håper han som skrev dette har noen opplyste venner som kan fortelle han at Luciadagen eller Lussimesse  er en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren den hellige Lucia. Dagen blir markert mest på Sicilia og i Italia.

Den hellige Lucia av Siracusa var en kvinne som levde på 280-tallet på Sicilia. Ifølge legenden led hun martyrdøden rundt år 300 fordi hun bekjente seg til kristendommen og brukte pengene hun fikk for å gifte seg til å hjelpe de fattige.

Det vi tenker på som Luciasangen, den med «Svart senker natten seg… », er egentlig en napolitansk folkevise. I teksten refererers det til bydelen i Napoli som er oppkalt etter kirken «Sankta Lucia a Mare», men den har ellers ikke noe med den hellige Lucia av Siracusa å gjøre. Teksten i den opprinnelige sangen lovpriser byen Napoli, bukten ved byen, og stjerneskinnet.

Men tilbake til Ingrid Bjørnov. «Slaget ved Lucia» er en av sangene på hennes soloplate Eskorteservice, i godt selskap med andre go’biter som «Odd og Bob» og «Mobilabonnenten».

Ingrid Bjørnov be først kjent som den ene halvparten av Dollie sammen med Benedicte Adrian. De hadde stor suksess med den meget gode platen «Første akt» i 1980 som ga dem en historisk Spellemannpris som tidenes yngste vinnere, Begge var 16.

Operamusikalen Wich Wich hadde mye god musikk, og de forsøkte å sette den opp på West End i London. Imidlertid ble den ikke godt mottatt av britiske kritikere, og tatt av plakaten etter bare 76 forestillinger.

Tilbake satt blant andre Bjørnov med milliongjeld.

Siden har Ingrid Bjørnov etablert seg som musiker, humorist og artist på egenhånd. Hun har vært kapellmester i NRK, radiomedarbeider i «Herreavdelingen» og kjørt flere show på ulike scener i Oslo, blant annet Scene West Victoria og Latter. Hun har også gitt ut egen pianolærebok i tillegg til den humoristiske «Lakse-enka – nødskrik fra en tørrfrue».

Nå er hun aktuell med  albumet “Drum ‘n’ Bach” (Trommer & Bach)  som ble sluppet 18. november, der Ingrid Bjørnov som sammen med Ole Petter Chylie Hansen har gjort kjærlige retolkninger av Johann Sebastian Bachs musikk. Her finner du garantert tolkninger av Bach som du aldri har hørt før!

Hun er også turneaktuell med flere forestillinger nå i desember.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s