Musikalsk julekalender, dag 15: Merry Xmas Everybody med Slade

Fra Vidar Sandbecks lune vise og tilbake til julerock. Britiske Slade var nok ikke første ute med en julerocker, men for meg var denne det første møtet med noe annet enn den tradisjonelle musikken fra skolesangboka og juletrefest-heftene.

Desember 1973. Jeg er 13, har begynt på ungdomsskolen denne høsten, og ligger under dyna hjemme og hører Radio Lux på tider av døgnet da gutter som skal på skolen dagen etter burde ha sovet for lengst.

Og susende på en sprakende mellombølge fra England denne mørke desembernatta kommer «Merry Xmas Everybody». Der og da får Slade en ny fanboy på Hamar…

I løpet av årene er vel følelsene for kvartetteten blitt noe mer nyansert, men jeg blir alltid både litt sentimental og glad på en gang når jeg hører akkurat denne.

Det ser også ut til at det var fest i julestudioet da denne ble spilt inn. Bli gjerne med på en liten tidsreise og sjekk tidlige 70-tallsantrekk fra glamrockens storhetstid.

«Merry Xmas Everybody» ble spilt inn sommeren 1973, og singelen kom på markedet 7. Desember samme året. I løpet av måneden endte den på toppen av den britiske hitlisten, og holdt plassen til ut i januar. Den var for øvrig Slades sjette  nummer en-hit.

I Norge klatret den til en 4. plass som høyest, og den lå elleve uker på singellisten.

Flere artister har spilt sin versjon – fra det britiske godthrockbandet The Mission til Spice Girls. Også Noel Gallagher (Oasis) har gjort en akustisk versjon av denne rockelåten.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s