Fint å møte våren i universitetsparken på Ås

Våren kommer tidlig til universitetsparken på Ås, og bor du i Follo eller omegn, er dette et fint sted å se naturen våkne. Hvis du glemmer heisekraner og halvferdige bygg, og tar en runde med utgangspunt fra vitenparken, vil du garantert komme i vårstemning. Fuglene kvitrer, kurrer og kveker både høyt og lavt, og de første blomstene står alt i full krakt.

En rosa sky av blomster omgir marskrossveden. Den er av de aller tidligste buskene som blomstrer, og dekket av glitrende vanndråper ble den ekstra staselig.

I parken er det en stor rododendronsamling. Det er for tidlig til blomstene, men de skulpturelle knoppene er også et blikkfang mot den grønne bakgrunnen.

Tett i tett med krokus er i ferd med å kikke opp av plenen foran de gamle, erverdige bygningene. De dytter vintervisne blader til side, og gjør det klart at nå går det mot sol og sommer.

Men det er ikke bar blomstene som forteller at det er vår i NMBU-parken. Også det yrende fuglelivet hører våren til.

Dette er vel en av de mest hektiske årstidene for både overvintrende fugler og trekkfugler. Det skal kurtiseres og dannes par. Og når parene er etablert, skal det bygges rede og gjøre alt klart til ruging og klekking.

Sannelig har de det travelt, både ringduene under taket på en av bygningene, og kaiene som har funnet ut at pipa er et godt alternativ for et trygt sted å bo.

De stikker hodet ut (kanskje de sjekker været), og så flyr de avgårde, før de etter noen minutter vender tilbake med små pinner i nebbet, som skal bidra til et lunt og godt hjem i pipa.

 

 

 

 

 

Kvinendene kurtiserer hverandre i dammen foran urbygningen, mens en stokkandhunne sjekker et av de menneskeskapte og alt for store reirene ved Svanedammen utenfor Vitenparken. Men det passet vist bedre til en stork enn henne, så hun forsvant raskt.

Per og Kari

 

Advertisements
This entry was posted in Foto, Hage and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s