Råd for å bekjempe liljebiller

Keiserkronene spirer vårgrønne og frodige i solveggen, men da jeg kikket på dem i går, så det ut som om to av dem hadde fått noen knallrøde fregner. Liljebillene hadde funnet fram til de saftige bladene, og det var bare å vekke killerinstinktet.

En enkel måte å kverke linjebillene på er å plukke en og en og knuse dem mellom fingertuppene. Men du skal være rask, ellers slipper de seg ned på bakken med den sorte undersiden opp. Du må også jakte ofte, ellers er det ikke lenge for det er store hull i bladverket, og de formerer seg raskt. Du finner gjerne to og to inne ved bladfestene.

Da jeg spurte om råd for å bekjempe liljebillene uten å bruke kjemikalier, var et forslag å koke knust hvitløk , sile av og bruke vannet til å vaske bladene. En annen anbefalte å strø hele pepperkorn rundt. Jeg har også hørt at det er mulig å vaske med samme såpeblandingen som for bladlus. Ulempene ved alle dissse metodene er at de må gjentas etter at det har regnet.

Tror uansett det gjelder å være bestemt og fast i klypa. Har du andre råd, hører jeg gjerne fra deg.

Tekst og foto: Kari K.

Advertisements
This entry was posted in Hage and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Råd for å bekjempe liljebiller

  1. Kari says:

    Ja, bruk klypa! Knas dem mellom tommel og pekefinger! De biter ikke folk, så vidt jeg vet! Disse billene eter høl i bladene på keiserkroner, brannliljer og ymist anna av liljer! Jeg ble oppmerksom på dem for et par år sida, da vi var vel og vakkert installert i Gammalhuset i Farmorhagan. Da rakk de å ete nesten reint!😩Det er gamle stauder, dette, og de må vel ha tålt angrep før også. Men, nå ser jeg stadig etter, og den vesle fangsten i år betyr minimalt angrep! Dessuten, det er bra å gå rundt å plukke ugras og skadedyr. Da har du bedre kontakt med alt det vakre som skal vokse og glede!🌿🌺☘️ Når mye i samme hage er spiselig, er det uansett viktig å skygge unna gift og fanteri! God junihilsen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s