Det er enkelt å lage egen saft

Saft laget av bringebær og rips har vært favoritten hos oss, men de siste årene har den fått hard konkurranse av en dyprød spesialutgave laget av våre egne druer.

Vår egen druesaft

Da jeg vokste opp hadde mor saftkoker, men vi velger å koke saft på den helt gamle måten. Det du trenger å investere i er en silepose og et stativ, som vist på bildet. Når saften kokes godt og flaskene er grundig rengjort, er det ikke nødvendig å tilsette annet enn sukker. Da kan du hente fram en smak av sommer utover hele vinteren, og solbær er ekstra godt på den kaldeste årstiden.

Det meste av bær kan saftes, og det pleier å være enkelt å få tak i rips, for mange har for mye. Personlig synes jeg den kan være litt skapt, men får den følge av litt bringebær eller blåbær, blir det en søtere blanding.

Slik gjør du: Plukk bærene, hell dem i en kjele og fyll på med to dl kaldt vann per liter bær. Varm forsiktig opp til kokepunktet og la bærene trekke til de blekner. Sett stativet med sileposen over en bøtte eller lignende og øs opp bærmassen. La det dryppe fra seg i cirka en time, men ikke over natten.

Mål opp saften og ha den tilbake i rengjort kjele. Varm raskt opp til kokepunktet og rør i 5-6 dl sukker per liter saft. Dette er en smaksak, men sukkeret gjør også saften mer holdbar. La saften få et godt oppkok og skum godt. Bruk trakt og hell helt opp på varme, godt rengjorte flasker. Jeg pleier å sette dem en stund i stekeovnen på 120 grader for å være på den sikre siden. Skru korkene tett på, merk flaskene med innhold og årstall og sett dem på et kjølig sted.

Noe av det aller beste er å kunne ta opp egen saft til risgrøt eller koke rød saus til andre desserter. Men det er klart det er lov å ta seg et forfriskende glass på varme sensommerdager også.

Tekst og foto: Kari K.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s