Musikalsk julekalender, dag 11: A Christmas Song med Jethro Tull

Det blir ikke helt jul uten en julesang fra den britiske progrock-gruppa Jethro Tull. Dette er et band jeg stadig kommer tilbake til, helt fra jeg tyvlånte storebror Arnes kassetter på slutten av 60-tallet.

«A Christmas Song» er, så vidt jeg klarer å høre, en nyinnspilling av den originale «Christmas Song» som kom på bandets dobbel-album «Living in the Past» i 1972. Låten som ga navn til albumet er en av bandets mest populære låter, og den er utgitt på singelplate i flere versjoner, Først i 1969, og deretter for annen gang i 1972, med nettopp «Christmas Song» som B-side.  Deretter er den utgitt tre ganger til, med andre B-sider.

Nyinnspillingen ble gjort i forbindelse med Jethro Tulls første av to julealbum. Det første hadde det originale navnet «The Jethro Tull Christmas Album» og ble gitt ut i 2003 som gruppas 21. studioplate. Sangene er en miks av gammelt remikset materiale, nyinnspillinger av tidligere sanger og noen tradisjonelle julesanger. Alt i den karakteristiske blandingen av britisk progrock og folkrock som gruppa er kjent for.

I 2008 ga de også ut liveplaten «Christmas at At. Bride’s».

Bandet ble etablert i Blackpool 1962, men flyttet til London i 67, som også regnes som den offisielle starten.

Den karismatiske frontfiguren Ian Anderson med sitt karakterisitiske fløytespill har alltid vært med, og gitarist Martin Barre kom med i 69. Disse to utgjør kjernen i gruppa.  Dette er et trivelig lag som jeg alltid plukker fram og koser meg med med jevne mellomrom. De tidligere utgivelsene, fra slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, er etter min mening deres beste.

Jethro Tull har navn etter en agronon og oppfinner av en såmaskin. De begynte egentlig som et bluesinspirert band, men etter noen år fant de den stilen de i dag er mest kjent som, med en folk-orientert progrockstil.

Per

Advertisements
This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s