Musikalsk adventkalender, dag 6: I belive in Father Christmas med Greg Lake

Selv om det ikke blir fred på jord i år heller, så blir det nok jul, selv om sikkert mange  kan være enig i påstanden om at vi får den julen vi fortjener, eller som forretningsstanden sier; den julen vi har betalt for…

«I believe in Father Christmas» er en av Greg Lakes mest kjente sanger som soloartist.  Lake døde av kreft i desember 2016, 69 år gammel. Dette opptaket er fra en konsert i 2005.

Dette er vel ikke akkurat noen hyllest til julen, men heller en slags protest over kontrasten mellom hva vi sier om julen og hva den faktisk er.

Greg Lake var både bassist, gitarist, vokalist og låtskriver. Han er mest kjent for sin tid i progrockens første supergruppe, Emerson, Lake & Palmer, som foruten Lake besto av Keith Emerson og Carl Palmer.

Han var med på å grunnlegge King Crimson i 1968, før han ble med i E.L.P. i 1970. Bandet ble formelt oppløst i 1978 etter en tid med interne stridigheter.

Riktignok har de vært gjenforent et par ganger, blant annet da de spilte på Sentrum Scene i Oslo i 1993. De turnerte heftig i årene fra 1996 til 98, for deretter å bli så uenige at gruppa ble oppløst for tredje gang.

Men ikke verre enn at det ble enda en gjenforening i 2010 på High Voltage Rock Festival i London, gruppas definitive avskjedskonsert…

Det litt spesielle med «I Believe in Father Christmas» er at den har «Troika» fra Sergej Prokofjevs verk Lieutenant Kije som mellomspill mellom versene.

Den ble komponert og originalt sunget inn av Greg Lake i 1975. Teksten er skrevet av  Peter Sinfield, og han har sagt at den handler om å miste barnets troskyldighet, mens Lake har tolket teksten annerledes og mener den er en protest mot kommersialiseringen av julen.

Per

This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s