Her kan du kjøpe frø på nett 2019

Hver vår får jeg små forundringspakker i posten. I forkant har jeg klikket rundt på nettsidene til frøforhandlerne, og gjort mitt beste for å ikke bestille alt som virker fristende. For ikke å gå amokk, kan det være lurt å lage en liste over hva ser etter, og holde deg til planen. Men så dukker det gjerne opp noe nytt og spennende.

Sola kryper litt høyere på himmelen for hver dag. Instinktet våkner og det kribler i de grønne fingrene. I kjelleren har jeg to esker med frø fra i fjor, og forfjor. En del har jeg høstet selv, men det meste har jeg kjøpt. Blomster står det på den ene esken, og grønnsaker på den andre, og jeg har gjort et forsøk på å legge posene alfabetisk, men det trengs nok en opprydding.

Det meste av frøet jeg har kommer fra nettbutikker i Norge og Norden. Det spørs litt hva du er på utkikk etter, men jeg har noen favoriter. Hos meg kommer grønnsakene før blomstene, men firmaene jeg nevner under har godt utvalg når det gjelder begge deler.

Zimtrade.no  satser stort her hjemme, og du kan også få papirkatalog, hvis du bestiller. Her finner du frø i alle kategorier, i deres Botanisk verden, som det også heter. Mange blomster kan som kjent også spises og av årets nykommere på listen finnes blomkarsen Singepore Sling, kanskje bedre kjent som en drink. Squachen Midnight er også verd å prøve. Den er lite, kompakt og skal gi en stor avling.

Bestiller du fra utlandet, så sjekk tollreglene. Kjøpe du for under 350 kroner om gangen, er det toll- og avgiftsfritt. Kjøper du for mer, kan det fort bli dyrt. Snakker av erfaring.

Garden Living har etablert seg raskt de siste årene, og utvalget vokser. Her finner du et godt utvalg frø og mange andre hageprodukter. Karene bak selskapet har også en god sans for trender. Løvmunn var en selvfølge i gamle hager, og nå er denne dekorative sommerblomsten på full fart tilbake i fine fargenyanser.

Solhatt har spesialisert seg på økologiske frø, og og er størt i Norge på dette området. De har et godt utvalg når det gjelder både blomster, grønnsaker og urter, og basisutvalget er på 250 sorter, tilpasser norsk smak og klima.

Impecta.se er av de store frøforhandlerne i Sverige og har hatt det gående fra 1975. De har et bredt utvalg av både sommerblomster, stauder, grønnsakfrø og urter. Her finnes frø til planter merket kulturarv, og hundrevis av andre sorter, så det vanskeligste er å begrense seg.

Rara Växter har et artig utvalg, spesielt når det gjelder grønnsaker. Utvalget av pelargoniafrø er blitt større for hvert år. Her kan du lete deg gjennom listene og finne noe riktig spennende. Jeg kan tenke meg å forsøke grønnkålen Emerald Ice, som skal være krispi og sprø og ha hvite markeringer på bladene.

Runåbergs frøer er et annet svensk firma med godt utvalg. Jeg er spesielt glad for at det er så mange sorter av erter og bønner å velge i. Her er det også kommet en rad med nykommere på grønnsakfronten, og sjekk spesielt listen over tomater.

Albinus Frø fra Danmark har et bredt og artig utvalg, så jeg har bestilt en god del frø fra den kanten. Her kan du også få innholdsrike nyhetsbrev tilsendt på epost, til nytte og inspirasjon. Nyheter dukker opp hver dag, og en av dem er tomaten Chocolade Stripes.

Fuglebjerggarden.dk er netthandelen til den danske mat- og hagepersonligheten Camilla Plum. Her kan du for eksempel velge i 20 sorter basilikum og 150 sorter chili, i alle sterkhetsgrader. Og er du i København kan du også besøke Camilla Plums blandende landhandel på Nørrebro. Det er også fort gjort å gå seg bort på nettsiden.

Tomatprat er egentlig en bloggside. Men er du spesielt på leting etter tomatfrø, så tilbys et stort utvalg, og du kan få mange gode råd med på kjøpet. Her møter du en entusiast.

Heat of Norway er stedet hvis du vil ha et godt utvalg i chilifrø. På denne siden finner du også alt du trenger å vite om chilidyrking. Henrik har svarene.

Når posene strømmer inn i posten, får ordtaket å gå i frø en ny betydning. Denne pyntekorgen er fra fjorårets frøbestilling.God våronn.

Tekst og foto: Kari K.

 

This entry was posted in Hage, Kortgått mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Her kan du kjøpe frø på nett 2019

  1. Pingback: Kirsebærpaprika og bananchili er nye bekjentskap | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s