Kjøkkenhage på balkongen: Planlegging og de første plantene

I begynnelsen var det ingenting. Verken til høyre eller venstre. Da Idun kjøpte seg leilighet i tredje etasje, var hun så heldig å få en balkong på nær 14 kvadratmeter. Den er vestvendt med tak over, og da hun tok over var det ingen ting der ute.

Det Idun ønsket seg mest var en hyggelig sitteplass og en kjøkkenhage fylt med matplanter. Og jeg sverger, selv om jeg ivrer for kortgått mat, så er ikke dette min ide. Men jeg stiller gjerne opp som konsulent og sjauer, etter behov. Denne uka var jeg innom med en startkurv, der vi var blitt enige om innholdet. Kurven kan hun også ta, for Gullapus har aldri forstått hvorfor hun skal ligge i den, når det finnes skrivebord, sofarygger og vinduskarmer.

Du må tenke rasjonelt når du skal ha kjøkkenhage på så liten plass, og dette er Idun bedre til enn meg. Jeg har vokst opp på et småbruk der det var plass til alle de potetene og grønnsakene vi klart å dytte i oss, og det er også romslig rundt husveggene der vi bor. Idun har valgt å satse mest på ferdigkjøpte paller. Den første som kom på plass ble bygget i to høyder. Den har fiberduk til å holde jorda på plass og et løst plastunderlag, som beskytter balkonggulvet. Startjord er kjøpt i poser, men den vil bli forbedret med bokashi etter hvert som den er klar på kjøkkenet. Gjødsel vil også bli tilført i passe doser.

Kuldegradene ligger og lurer fortsatt, så det første som kom i jorda var poteter og palmekål. Jeg hadde settepoteter til overs av Arielle og Blå Kongo. Det ble satt sju poteter, som nok er i meste laget. Men det er mulig å høste noen tidlig så det blir bedre plass til de andre. Settedybden er ca. 10 centimeter. For meg er det noe befriende med dette potetbildet. Det er godt å se at folk i 20-årene kan ta i jorda uten å lete hysterisk etter gummihansker eller negledesigner.

Palmekålen har grodd igang i drivhuset mitt. Den ble satt langs kanten i pallekassa, med beskjed om å vokte den for kålsommerfugler og andre krek.

I startkurven var det bladpersille, eplemynte og sitrontagetes, som kan settes rett ut. Planen er at de skal få en egen krydderhylle, som strekker seg i høyden. Det var også selvsådd chili, physalis og en lang og en kort tomat med på turen. To gresskarfrø er satt i ei potte og flere typer frø skal etter hvert komme i jorda.

Neste steg er å få på plass et palledrivhus, så jeg kommer tilbake på bloggen og viser utviklingen. Utfordringen når det er tak over balkongen er å henge med på vanningen, uten å bli for ivrig og lage gjørmebad.

Hovedrådet mitt lyder: Ikke start med for mye. Da er det enklere å ha oversikt. Og klarer jeg å følge det selv? Særlig!

Tekst og foto: Kari K.

This entry was posted in Hage, kjøkkenhage, Kjøkkenhage for nybegynnere, Kjøkkenhage på balkongen, Kortgått mat. Bookmark the permalink.

1 Response to Kjøkkenhage på balkongen: Planlegging og de første plantene

  1. Pingback: Kjøkkenhage på balkongen 2: Det gror i kasser og potter | perogkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s