Musikalsk julekalender, dag 2: Ring Out Solstice Bells med Jethro Tull

Det blir ikke ordentlig jul uten en av julesangen til Jethro Tull. Denne progrock-gruppa er et band jeg stadig kommer tilbake til, helt fra jeg tyvlånte storebror Arnes kassetter på slutten av 60-tallet.

Da jeg ble utfordret på Facebook til å legge ut ti coverbildet av plater som jeg liker ekstra godt og som har betydd mye for meg, var Jethro Tulls «Aqualong» en av platene jeg valgte.

Jethro Tull har begått to julealbum. Det første hadde det originale navnet «The Jethro Tull Christmas Album» og ble gitt ut i 2003 som gruppas 21. Studioplate. Sangene er en miks av gammelt remikset materiale, nyinnspillinger av tidligere sanger og noen tradisjonelle julesanger.

I 2008 ga de også ut liveplaten «Christmas at Bride’s».

Bandet ble etablert i Blackpool 1962, men flyttet til London i 67, som også regnes som den offisielle starten.

Jethro Tull har navn etter en agronon og oppfinner av en såmaskin. De begynte egentlig som et bluesinspirert band, men etter noen år fant de den stilen de i dag er mest kjent som, med en folk-orientert progrockstil.

Den karismatiske frontfiguren Ian Anderson med sitt karakterisitiske fløytespill har alltid vært med, og gitarist Martin Barre kom med i 69. Disse to utgjør kjernen i gruppa.  Dette er et trivelig lag som jeg alltid plukker fram og koser meg med med jevne mellomrom. De tidligere utgivelsene, fra slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, er deres beste.

Per

This entry was posted in Advent, Jul, Musikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s