Gulspurv er årets fugl

Norsk Ornitologisk Forening har valgt Gulspurven som årets fugl i 2021. Som foreningen skriver på sin nettside: Gulspurv er utvilsomt en av de virkelige skjønnhetene blant de norske spurvefuglene.

Men det er også en annen og mindre hyggelig årsak til at vi skal gi gulspurven litt ekstra oppmerksomhet i år. Den plasserer vanligvis reiret sitt på bakken, skjulet mellom gress og som regel i nærheten av busker, og som bakkehekker er det sårbar for jordbruksutvidelser og annen utbygging.

Selv den fortsatt finnes spredd rundt over det meste av landet, hart den hatt kraftig tilbakegang. Arten befinner seg i dag på den norske rødliste som «nær truet». Også i Sverige, Finland, Danmark og Storbritannia er gulspurven rødlistet.

Vi hadde ganske mye gulspurv på eiendommen rundt 2010. De kom gjerne i januar og trøsket ned det som var igjen av julenekene våre. Men så – ble den helt borte i flere år. Også andre steder på sentrale Østlandet ble det meldt om at gulspurven ikke ble observert så ofte som før.

Derfor var gleden stor da den begynte å dukke opp igjen på materne våre og i nekene for noen år siden. Nå i januar har vi små flokker på fem-seks innom så godt som daglig.

Og det er riktig som Norsk Ornitologisk Forening skriver. Gulspurven er virkelig en skjønnhet blant spurvefuglene.

For øvrig kan du være med å telle både gulspurv og andre fugler der du bor helga 30. og 31. januar. Da blir den tradisjonelle Hagefugltellingen gjennomført i hele Norden.

Per

Foto: Kari og Per

This entry was posted in Fugler. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s